Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere
#news   18 March 2021
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere "Balcony Edition"
Brussels Jazz Weekend, het gratis stadsfestival dat jaarlijks zo’n 300.000 muziekliefhebbers weet aan te trekken naar onze hoofdstad, zal dit jaar opnieuw doorgaan. Het festival vindt normaal gezien steeds plaats in het laatste weekend van mei, maar vorig jaar zag de organisatie zich in het licht van de coronacrisis genoodzaakt om te annuleren. Dat scenario willen ze niet herhalen: dit jaar behouden ze hun vaste plaats op de festival-kalender en lanceren ze een alternatieve ‘Balcony Edition’ op 29 en 30 mei 2021. Zo trakteert het Brussels Jazz Weekend de gemeenten van het Brussels Hoofdstelijk Gewest opnieuw op GRATIS openluchtconcerten.

Net zoals de meeste andere Belgische festivals, stelde Brussels Jazz Weekend hun editie van 2020 uit naar 2021. Ondertussen blijkt dat het ook dit jaar nog niet zo vanzelfsprekend is om een festival in zijn gebruikelijke set-up te organiseren. “Maar twee keer forfait geven, dat zagen we niet zitten”, zo vertelt Steven Palmaers, organisator van het festival. “We hebben bewust niet geopteerd voor streaming.  Live muziek in deze dagen is als vitamine D tijdens de wintermaanden.  De mensen hebben nood aan samenzijn. De muzikanten kreunen onder de pandemie, en ook het Brussels toerisme is helemaal stilgevallen. Met de Balcony Edition willen we zowel de toerisme- als de cultuursector een hart onder de riem steken”

Reeds jaren biedt het Brussels Jazz Weekend  een forum voor het hele Belgische jazz-landschap (artiesten, concertzalen, verenigingen, conservatoria, muzikanten,…) en wordt jazz, dat vaak als ontoegankelijk te boek staat, op een laagdrempelige manier gepresenteerd aan meer dan 300.000 aanwezige nationale en internationale bezoekers die meteen ook Brussel kunnen ontdekken. Normaal kan je tijdens het festival genieten van meer dan 200 gratis concerten op Brusselse pleinen, in concertzalen, gerenommeerde jazzclubs, cafés en zelfs in de straten waar marching brass bands de hele stad doen bruisen.

Balcony Edition

Die zelfde grote festival-setup kan nu nog even niet.  Toch willen de organisatoren, financieel geruggesteund door de overheden, opnieuw muziek brengen in het decor van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  Op zaterdag 29 en zondag 30 mei organiseert het festival elk uur in een andere gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een semi-akoestisch openluchtconcert vanop een iconisch balkon, zodat de corona-maatregelen goed kunnen worden nageleefd. Uitgestippelde fietsroutes brengen de sportieve jazzliefhebber van de ene gemeente naar de andere. Het festival sluit zondagavond af om 21 uur, met een concert van het Brussels Jazz Orchestra vanop het balkon van het Broodhuis op de Grote Markt in Brussel. “Op die locatie hopen we in 2022 opnieuw een volwaardige festivaleditie neer te zetten, dit keer met een nog ambitieuzere format”, zo blikt Steven al vooruit. Maar ook in 2021 heeft de organisatie nog iets extra in petto: “Op zaterdag 11 december plannen we onze allereerste wintereditie. De perfecte afsluiter van een dagje kerstshoppen. Meer info volgt snel!”

Warme oproep

“We roepen alle Brusselse muzikanten op om op zaterdag 29 mei tussen 21u en 22u zelf een miniconcert te brengen vanuit een eigen raam of balkon.  Zo zal er in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest live muziek te horen zijn als teken van hoop voor iedereen die het moeilijk had de voorbije maanden.”
Alle concerten kunnen binnenkort worden geregistreerd via de website www.brusselsjazzweekend.be, zodat de verschillende locaties online in kaart kunnen worden gebracht. De organisatie voorziet een leuke attentie voor alle deelnemende muzikanten die hun concert vooraf registreerden!

Praktische informatie

De Balcony Edition van Brussels Jazz Weekend vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 mei 2021, van 12 tot 22 uur. De exacte locaties en precieze line-up volgen nog.