Brussels Jazz Weekend : voor elk wat wils
#news   17 May 2022
Brussels Jazz Weekend : voor elk wat wils
Dat jazz enkel thuishoort in majestueuze concertzalen, met goudbrokaat bedekte woonkamers en in de platenkast van muziekhistorici, is bullshit. Maar hoe maak je een newbie in de jazz wegwijs in zo'n divers, veelomvattend en diepgeworteld genre? Eén oplossing: op 27, 28 en 29 mei afzakken naar het gratis festival Brussels Jazz Weekend. We stellen je graag voor aan drie BRU JAZZ WE-bezoekers.

Een ontdekkingreis
Josephine (22) studeert in Brussel en tijdens het laatste familiefeest in haar geboortedorp, kon nonkel Hugo niet zwijgen over Brussels Jazz Orchestra. Volgens hem het beste jazzorkest van Europa en een niet te missen act tijdens Brussels Jazz Weekend. Josephine heeft niets met jazz, maar is nieuwsgierig na het enthousiaste relaas van Hugo en besluit om op vrijdagavond toch een kijkje te nemen. Ze laat zich eerst verrassen door de ingewikkelde melodieën en weelderige harmonieën van jong jazzgeweld One Frame Movement op de Kapellemarkt en slentert nadien verder naar Sint-Katelijne, waar ze via Big Dave Trio kennismaakt met de Chicago-style blues van de jaren vijftig en zestig. Ze loopt er enkele studiegenoten tegen het lijf en samen trekken ze naar de Grote Markt om de indrukwekkende energie van Brussels Jazz Orchestra (en Hermine Deurloo) te aanschouwen. Het orkest brengt een ode aan Toots Thielemans en terwijl Josephine na het straffe concert nog de stad intrekt voor de SPEAK EASY afterparty in KFK Hope, slaat ze nog snel de podcast op die Brussels Jazz Weekend over de jazzlegende maakte. Iets om te beluisteren tijdens de 20km van Brussel op zondag.

Fietsen door Brussel
Sportieveling Boris (35) woont in Anderlecht en is een vaste bezoeker van Brussels Jazz Weekend. Meestal laat hij zich verrassen door het programma, maar dit jaar heeft hij de gegidste fetstochten op zaterdag en zondag met stip aangeduid in zijn agenda. Hij was een van de velen die meefetste op de uitgestippelde tochten tijdens de alternatieve Balcony Edition in 2021, langs verschillende Brusselse balkons. Dit jaar fetst hij op zaterdag langs het hart van de Marollen, de valeien van de Woluwe en de Maelbeek, de architecturale pareltjes onderweg en optredens van Burocratico, Moanin' Birds en Ozain 4tet op de Place Van Meyel in Etterbeek. Op zondagnamiddag neemt hij zijn dochter Ellie (5) mee. In Anderlecht wordt het meisje overdonderd door de wilde percussionisten van BRUiTAL en de brassband Remork & Karkaba, die het beste van zichzelf geven op een boot aan Hangar du Kanaal. Nadat Ellie in bed ligt en de babysit aankomt, neemt Boris zijn vrouw Sophie mee naar de Grote Markt, waar Antoine Pierre URBEX Brussels Jazz Weekend afsluit.

Muzikaal shoppen
Verpleegster op rust Chantale (64) woont in Zaventem maar neemt af en toe de trein naar Brussel om te gaan shoppen. Wanneer ze zaterdag trots met haar nieuwe outfts door de Anspachlaan loopt, kruist ze het pad van The Brass Parade. Maar liefst 7 brassbands vullen de Brusselse straten met hun vrolijke klanken en oppeppende vibes. Chantale is blij verrast en installeert zich op een terrasje aan de Grote Markt, waar de bands één voor één het beste van zichzelf geven op het hoofdpodium. Via de grote spandoeken en affches krijgt ze in de gaten dat er dit weekend een jazzfestival plaatsvindt in de hoofdstad en ze stuurt een smsje naar haar man Walter ('Jazzfestival in Bxl. En 't is gratis!'), die jaarlijks afzakt naar Jazz Middelheim en Gent Jazz. Nadat Chantale nog wat verder winkelt langs de 'Shop on jazz'-route, haalt ze Walter op aan Brussel-Centraal en doen ze zich samen te goed aan de set van o.a. jong toptalent Eliott Knuets (Grote Markt), de betoverende stem van Muriel d'Ailleurs en haar trio (Sint-Katelijne) en de unieke klanken van het Niels Lan Doky International Jazz Collective (Grote Markt). Op de trein naar Zaventem beslissen ze om geen enkele editie van Brussels Jazz Weekend meer te missen.

Ontdek het zelf
Benieuwd waar jij tijdens Brussels Jazz Weekend terechtkan? Raadpleeg www.brusselsjazzweekend.be en duik in het programma. Geef je favoriete genre, band, concertzaal of plaats in via de zoekbalk, ontdek wat er te doen is en stippel je eigen parcours uit. Brussels Jazz Weekend? Dat is jazz voor iedereen.

Save The Date voor Brussels Jazz Weekend 2022
#news   24 February 2022
Save The Date voor Brussels Jazz Weekend 2022
During the last weekend of May, Europe's largest jazz festival will once again welcome you to Brussels.
Eerste wintereditie van Brussels Jazz Weekend in historische spiegeltent
#news   4 November 2021
Eerste wintereditie van Brussels Jazz Weekend in historische spiegeltent
On 10, 11 and 12 December 2021 the historical 'spiegeltent' Salon Perdu on the Place du Nouveau Marché aux Grains will be the setting for the brand new winter edition of Brussels Jazz Weekend.
Stadsfestival Brussels  Jazz Weekend lanceert nieuw platform voor opkomend jazztalent.
#news   23 August 2021
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend lanceert nieuw platform voor opkomend jazztalent.
Brussels Jazz Alert, a new platform for emerging jazz talent.
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend trapt langverwachte festival- en concertzomer af!
#news   26 May 2021
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend trapt langverwachte festival- en concertzomer af!
On Saturday 29 May and Sunday 30 May, local jazz musicians will play a live concert from an iconic balcony in each of the 19 municipalities of the Brussels-Capital Region.
'Balcony Edition' van Brussels Jazz Weekend krijgt vorm met indrukwekkende line-up, fietsroutes en podcast
#news   4 May 2021
'Balcony Edition' van Brussels Jazz Weekend krijgt vorm met indrukwekkende line-up, fietsroutes en podcast
Balcony Edition of Brussels Jazz Weekend takes shape.
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere
#news   18 March 2021
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere "Balcony Edition"
Brussels Jazz Weekend will once again treat Brussels and its peripheral municipalities to FREE open-air concerts.