Eind mei regeert jazz voor de zesde keer over Brussel
#news   15 April 2023
Eind mei regeert jazz voor de zesde keer over Brussel
Met een nieuw plein en een tweede mainstage.

Het laatste weekend van mei staat Brussel opnieuw in het teken van jazz. Van 26 tot 28 mei kan je op vijf iconische pleinen terecht voor een gevarieerd programma in openlucht. Parallel vinden maar liefst vijftig indoor concerten plaats en paraderen brassbands van over heel Europa door de binnenstad. En dat helemaal gratis.
Jazz for everybody
Vijf centrale pleinen kregen elk een eigen muzikale identiteit; van gezellige dixieland tot meer experimentele genres. Die thematische aanpak helpt de festivalbezoeker om zich makkelijk te oriënteren in het uitgebreid aanbod van Belgische jazz, aangevuld met enkele internationale namen. 
Waar vorig jaar de focus lag op de 100ste verjaardag van jazzicoon Toots Thielemans, gaat de aandacht dit keer naar vernieuwend talent dat zich niet meteen in muzikale hokjes laat plaatsen. Daarmee wil de organisatie resoluut komaf maken met het imago dat jazz enkel toegankelijk zou zijn voor een select publiek.

Op de Grote Markt eisen NABOU, Aka Moon, Naima Joris, Alex Koo, het Brussels Vocal Project, No Steam en het Brussels Jazz Orchestra met Camille Bertault hun plek op naast de Schotse en Franse saxofoonrevelaties Fergus Mccreadie en Leon Phal.

De grootste vernieuwing dit jaar is de metamorfose van het Beursplein. Waar vorige editie de concerten in een bescheiden kiosk plaatsvonden, doemt er dit jaar voor het eerst een volwaardig groot podium op en wordt de capaciteit verdriedubbeld tot 1500 jonge muziekliefhebbers. 

De eerste dag wordt het Beursplein omgetoverd tot een dierentuin met de psychedelische klanken van Echoes of Zoo en het funky Jungle By Night. Tubatovenaar Theon Cross en het ‘post-jazz’ trio Emile Londonien brengen een vleugje UK Jazz naar Brussel, terwijl de Brusselaars van Schroothoop hun unieke sound met uit afval gemaakte instrumenten presenteren. Een echo van de grooves en dansbare jazz van Lucid Lucia krijgen we met het op dub geïnspireerde Kosmo Sound en de soundcapes van KRANKk. Singer-songwriter K.ZIA laat op haar beurt dan weer de r&b, soul, trap en afrobeats over het plein aan de Dansaertwijk ronken.

De fans van de blues, swing en dixieland kunnen zoals van oudsher terecht op Sint-Katelijneplein. Met The Dibs, 44 Rave en Well, Well, Well, mogen ze zich verwachten aan rauwe, primitieve blues met af en toe een vleugje rock’n’roll. The Whodads schrikken met hun combinatie van vinnige Fendergitaren en afgesleten Hammonds niet terug voor een stevige portie nostalgie, terwijl The Brussels Swing Society en the New Orleans Train Jazzband op eigenwijze manier de ‘sound of the south’ verklankt. Op de laatste dag gaan Compro Oro, en het Zouratié Koné Ensemble er de exotische tour op met geluiden en muzikale invloeden van over de hele wereld.

Ontdek de jazz van morgen
De Kapellemarkt staat volledig in het teken van Brussels Jazz Alert, het platform dat twee jaar geleden werd opgericht en doorheen het jaar elke maand nieuw of vernieuwend jazztalent in de schijnwerpers plaatst met onder andere een podcast in samenwerking met LeFtO, een fotoreportage en een showcase in een wisselende Brusselse club. Nu worden ze samengebracht op één podium.

Daarnaast vaardigen het Koninlijk Conservatorium Brussels (KCB) en het Conservatoire Royal de Bruxelles (CRB) hun beste ensembles af en brengen zo het plein aan het Oud Korenhuis tot leven met jonge, ambitieuze studenten die staan te popelen om hun muzikale talenten naar een publiek te brengen.

Indoor concerten op iconische plekken
In de Bonnefooi, Archiduc, Roskam, Sounds Jazz Club, Café Merlo, Walvis, Jazz Station, The Music Village en nog veel meer iconische plekken in Brussel vinden heel het weekend lang gratis concerten plaats. Het indoorprogramma bevat eveneens een brede mix van hiphop, electro-jazz, free jazz, swing, funk, chanson en zo veel meer. Een circuit dat zich er perfect toe leent om te combineren met de outdoor concerten.

Nòg meer jazz?
Absoluut! Op zaterdag 27 mei trekken brassbands uit alle uithoeken van Europa door de Brusselse straten tijdens de Brass Parade. Brassfans worden uitgenodigd om mee met de fanfares te marcheren langs een traject vol kletterende koperklanken die over levendige straten in de binnenstad zullen weergalmen.

Ook in de deelgemeenten Sint-Gillis, Etterbeek en Anderlecht kunnen muziekliefhebbers talent ontdekken via een brede waaier aan concerten en mini-festivals. GC De Pianofabriek (Sint-Gilles) pakt op 26 mei uit met een double bill van Uwase en Simba, en op 27 mei tekenen Nicolas Kummert en KAU trio present op het Van Meyelplein (Etterbeek). Aan de voet van de Marchantbrug  (Anderlecht) vindt ten slotte ‘Jazz On the Canal’ plaats : concerten op het dak van een boot op het kanaal. Onder meer Don Kapot en Tiganwa zijn van de partij om op 28 mei hun muzikale ei te leggen op de laatste festivaldag.

Kortom: tijdens Lotto Brussels Jazz Weekend loopt Brussel met meer dan 150 concerten over van de muzikale initiatieven. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, geslacht of culturele achtergrond, om van het festival te komen genieten.

Bekijk het volledige programma van Lotto Brussels Jazz Weekend 2023
Brussels Jazz Weekend versterkt haar partnerschap met De Nationale  Loterij
#news   23 March 2023
Brussels Jazz Weekend versterkt haar partnerschap met De Nationale Loterij
Brussels Jazz Weekend, the annual city festival that takes place in the centre of Brussels during the last weekend of May, strengthens its partnership with the National Lottery.
Brussels Jazz Weekend : voor elk wat wils
#news   17 May 2022
Brussels Jazz Weekend : voor elk wat wils
That jazz only belongs in majestic concert halls, goldbrocade-covered living rooms and in the record collections of music historians is bullshit. But how do you introduce a jazz newbie to such a diverse, wide-ranging and deeply rooted genre? There is only
Save The Date voor Brussels Jazz Weekend 2022
#news   24 February 2022
Save The Date voor Brussels Jazz Weekend 2022
During the last weekend of May, Europe's largest jazz festival will once again welcome you to Brussels.
Eerste wintereditie van Brussels Jazz Weekend in historische spiegeltent
#news   4 November 2021
Eerste wintereditie van Brussels Jazz Weekend in historische spiegeltent
On 10, 11 and 12 December 2021 the historical 'spiegeltent' Salon Perdu on the Place du Nouveau Marché aux Grains will be the setting for the brand new winter edition of Brussels Jazz Weekend.
Stadsfestival Brussels  Jazz Weekend lanceert nieuw platform voor opkomend jazztalent.
#news   23 August 2021
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend lanceert nieuw platform voor opkomend jazztalent.
Brussels Jazz Alert, a new platform for emerging jazz talent.
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend trapt langverwachte festival- en concertzomer af!
#news   26 May 2021
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend trapt langverwachte festival- en concertzomer af!
On Saturday 29 May and Sunday 30 May, local jazz musicians will play a live concert from an iconic balcony in each of the 19 municipalities of the Brussels-Capital Region.
'Balcony Edition' van Brussels Jazz Weekend krijgt vorm met indrukwekkende line-up, fietsroutes en podcast
#news   4 May 2021
'Balcony Edition' van Brussels Jazz Weekend krijgt vorm met indrukwekkende line-up, fietsroutes en podcast
Balcony Edition of Brussels Jazz Weekend takes shape.
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere
#news   18 March 2021
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere "Balcony Edition"
Brussels Jazz Weekend will once again treat Brussels and its peripheral municipalities to FREE open-air concerts.